2021-07-15 12:35:39• hírek • Szatmár.ro

Harmadik alkalommal szervez fazekas találkozót hétvégén a Borókagyökér Egyesület

július 16 - július 18

Július 16. és 18. között szervezi meg a harmadik Fazekas találkozót, Céhkancsó és tálak címmel a Borókagyökér Egyesület.

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet e rendezvény keretében a fazekasság értékeire, a portéka megbecsülésére, ezért az esemény egy konferenciával egybekötött versenyt és vásárt is magába foglal.

A pénteki konferenciát Dr. Mara Lobonț Pușcaș, a Szatmári Megyei Múzeum néprajz osztályának vezetője nyitja meg. Az előadásokat pedig gyakorlati rész követi, mely egy komplex megmérettetés is lesz egyben a résztvevők számára. Az elkészült munkákat zsűri is értékelni fogja: név szerint Szőcsné Gazda Enikő (Székely Nemzeti Múzeum), Szabó Attila (Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum), Mara Lobonț Pușcaș (Szatmári Megyei Múzeum).

A program keretében kiállítást és vásárt is szerveznek az érdeklődők számára, szabadtűzi főzőversenyt élő népzenei- és néptáncelőadással (a Röpike Néptánccsoport közreműködésével), valamint gyerekprogramokkal egybekötve. Ezek zömét szombaton tartják, így ezen a napon bárki ellátogathat a Lépésházba bámészkodni, kóstolni, vásárolni, vagy éppen leülni egy fazekaskorong mögé, ahol alkotásra is lehetőség nyílik. Este rakuégetés, azaz egy japán kerámiaégetési módszer lesz a fő aktrackió. Érdemes ezt is majd megnézni. 

Vasárnap sor kerül a kiállítás értékelésére, valamint a díjak kiosztására.

A részletes programról az esemény Facebook-oldalára kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

A fazekas találkozó alkalmával kopjafát is elhelyeznek majd a szervezők, emléket állítva a már eltávozott Les Gábor Nagybányáról származó fazekasmesternek, aki szívügyének tekintette az erdélyi fazekasság felkarolását, és mindig támogatta a Borókagyökér Egyesület ebbéli ténykedését is. A kopjafaállítás ideja alatt Szabó Mihály tárogatóművész fog hangszeren játszani.

Az esemény a Szatmár Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: